Heeft u schade door de storm of een ander invloed? Wij helpen u graag verder. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Hieronder veelgestelde vagen over vaak voorkomende schade zaken, klik op de vraag voor het antwoord.

Stormschade is in principe elke vorm van schade veroorzaakt door storm, zoals bijvoorbeeld een omgewaaide boom op een auto.
Wij bij storm-schade.nl richten ons vooral op schade aan dak, tuin of gevel veroorzaakt door harde windstoten.
Als er een boom op uw huis valt kunt u het beste de brandweer bellen, bij de meeste andere vormen van stormschade bent u bij ons aan het juiste adres!

Van omgewaaide schuttingen tot weggewaaide dakpannen of boeidelen, voor bijna alles kunt u ons contacteren.

Wist u dat u pas verzekerd bent tegen stormschade als het aantoonbaar windkracht 7 is geweest op uw locatie?

Bij windkracht 7 of hoger kunt u bij de meeste verzekeringsmaatschappijen pas de schade claimen.

Dit valt dan vaak onder de inboedel- of opstalverzekering.

Een vergeelde muur in het dakkapel, kringen op het plafond of rotte plekken in de boeiboord ontstaan niet binnen een paar dagen.
Wanneer de schade zichtbaar wordt is de lekkage meestal al een geruime tijd aanwezig. Vaak komt dit door achterstallig onderhoud.
“Door werking van het materiaal en weersinvloeden slijt het materiaal, waardoor er op den duur lekkages ontstaan. Bijvoorbeeld zink gaat gemiddeld 30 jaar mee, het is onvermijdelijk dat dit ooit vervangen moet worden.
Het kan ook komen omdat de dakbedekking of goot niet op juiste wijze is aangebracht. Als er lekkages ontstaan voor het verstrijken van de gemiddelde levensduur van het materiaal zijn er meestal fouten gemaakt bij het plaatsen.

Het kan ook zijn dat een bepaald incident de oorzaak is van de lekkage.
Denk aan het per ongeluk kapot trappen van een dakpan bij het plaatsen van zonnepanelen. In dat laatste geval kan de schade misschien geclaimd worden bij de aansprakelijkheidsverzekering van de tegenpartij. Omdat het lang duurt voordat de schade zichtbaar is, is het vaak echter moeilijk om de oorzaak te achterhalen of te bewijzen.

Schade aan het dak of goot door achterstallig onderhoud is niet verzekerd.
De schade binnen, zoals beschadigd stucwerk is meestal te claimen via de inboedelverzekering.

Lekkages kunnen als stormschade geclaimd worden wanneer windstoten met windkracht 7 of meer als directe aanleiding kunnen worden aangewezen.”

Neem altijd contact op met een specialist om de oorzaak van de lekkage te achterhalen en de lekkage te repareren.

Neem contact op met uw verzekeringsmaatschappij, misschien kunt u de schade (deels) vergoed krijgen.

Laat uw dak, schoorsteen of goot nakijken, misschien is het tijd om actie te ondernemen om erger te voorkomen.

De weersinvloeden en plaatsing spelen hierbij een grote rol.
Staan er in uw achtertuin een aantal hoge bomen met veel blad, dan zal de goot aan de voorkant van het huis langer mee gaan dan achter.
Voor bijvoorbeeld houten gevelbekleding wil er nog wel eens een groot verschil ontstaan tussen de zon-, schaduw- en regenkant.

Over het algemeen kan de fabrikant of leverancier van de meeste materiaalsoorten wel inschatten hoe lang iets meegaat; de verwachte levensduur.

Voor de mees voorkomende materialen is dat:

– Bitumen (plat dak) 25-30 jaar
– Zink 30 jaar
– HPL (trespa) 30 jaar
– Protex/Keralit 30 jaar
– Plastisol 40 jaar
– Betonnen dakpannen 30-40 jaar
– Keramische dakpannen 45-75 jaar (antieke dakpannen zelfs over de 100 jaar)
– Resitrix ruim 50 jaar

Is uw huis zo’n 30-40 jaar oud of denkt u er aan zo’n huis te kopen.
Houd er dan rekening mee dat er een aantal grote renovaties op korte termijn plaats moeten vinden!

Normaal gesproken waaien schuttinpalen alleen om als ze breken of niet stevig staan.
Een paal in bijvoorbeeld los strandzand duw je zo om, maar zolang je diep genoeg graaft moet je elke paal stevig in de grond kunnen plaatsen.

Dan kunnen palen alleen nog maar omwaaien door stevige wind.
Zelfs palen van gewapend beton van 10cm dik kunnen nog breken door harde windstoten!
Zulke uitzonderlijke gevallen zijn ons bekend maar meestal ligt de oorzaak bij het gebruik van goedkoop materiaal, een betonpaal van bijvoorbeeld 7cm dik breekt al veel vlugger.

Mensen die de schutting zelf zetten gebruiken daarvoor vaak de goedkoopste palen die ze kunnen vinden; van zacht vurenhout die dan in een ijzeren voet wordt geplaatst.
Probleem hiervan is dat zacht hout wegrot rond het maaiveld. Wanneer de palen verrot zijn hoeft het niet eens hard te waaien, voor ze omwallen.

In ruim 9 van de 10 ‘stormschade-gevallen’ bij schuttingen is de storm de aanleiding maar zijn verrotte palen de oorzaak!
Daarom werken wij enkel met hardhouten of betonnen palen.

Bijna elk jaar komen er wel video’s voorbij van compelete gevels of dakconstructies die wegwaaien. Tegen de hevigste natuurkrachten is niets bestand.

In normale omstandigheden komt het echter meestal door een gebrek aan ventilatie.
De meeste vormen van gevelbekleding, zoals HPL (trespa) moeten ventilerend aangebracht worden. Dat wil zeggen dat er achter de bekleding voldoende ruimte is om door te waaien zodat er bijvoorbeeld geen condens kan vormen.
Naast bijvoorbeeld aanslag door schimmels heeft het niet-ventilerend aanbrengen tot gevolg dat het hout, waarop het is bevestigd, wegrot.
Na 30 jaar zitten dan de schroeven nog wel in de gevelbekleding maar het hout waar ze ingedraaid zijn is weg.
Dan hoeft het niet eens zo hard meer te waaien voor de boeidelen omlaag vallen.

Het kan ook zijn dat een lekkage de oorzaak is.
Één scheur in één gevelpan kan in een periode van tientallen jaren zoveel waterschade geven dat de houten constructie waarop de boeidelen zijn bevestigd deels wegrot, met alle gevolgen van dien.

Door harde wind kan er schade ontstaan aan zowel de schutting als de poort.
Zoals ook bij schuttingen is de storm misschien de aanleiding maar ligt de oorzaak vaak bij het materiaal. Bijvoorbeeld hardhouten palen gaan 20-25 jaar mee, is uw 30 jaar oude poortpaal omgewaaid? Dan is dat niet zo gek.
Ook dit kan komen door fouten bij de plaatsing, er is bijvoorbeeld geen beton aangestort of de aanslag is maar met 2 spijkers vastgezet.

Het is erg vervelend als u de poort en dus tuin niet meer af kan sluiten.
Misschien kunt u het zelf voor zolang provisorisch dicht maken, bij nood kunnen wij dit ook voor u doen. Daarna kunnen we een afspraak inplannen om de poort te repareren of vervangen.
Vergeet geen contact op te nemen met de verzekering, misschien krijgt u de schade deels vergoed!